Kosten delen en dubbel inkomen. 

Samen sta je sterker. Twee hoofden is beter dan 1. Partner up. Als single bent, zoekt iemand om je leven mee te delen. Met z’n tweeën kun je vet voordeel halen als je op een lijn zit. Goed voor de portemonnee. 

Het is ontzettend belangrijk om met je partner te praten over geld. Door er samen mee bezig te zijn zul je eerder samen door het papierwerk heen gaan. Je moet daardoor verantwoording afleggen over zaken waar je in je eentje makkelijk mee weg had kunnen komen. Zo ziet je partner dat je elke maand €100 patat haalt tijdens je werk. Daarnaast kom je er samen sneller achter als er onterecht iets wordt afgeschreven. Bijvoorbeeld als je per ongeluk €25 hebt betaald voor je broodje van €2,50. 

Waar het vaak mis gaat is dat 1 van de twee zich niet met geldzaken bezig houdt. Natuurlijk zijn er extreme gevallen waarbij iemands wederhelft regelmatig geld verliest in het casino waarvan de ander niets weet, of meer van dit soort rare shit. Maar het gaat er vooral om dat je er niet bij betrokken bent en dus geen idee hebt van hoe je GEZAMELIJKE financiële situatie is. Persoonlijke geldzaken op orde stellen begint met inzicht, dus als je met z’n tweeën bent heb je beiden inzicht nodig. 

Verdien je je centen samen en overleg wat je uitgeeft. Met twee keer een full time kun je een goed spaarcentje opbouwen. Je deelt samen de woning en de maandelijkse lasten dus haal al het voordeel uit die situatie. Ga rond de tafel zitten en trek een plan. Is je partner er niet in geinteresseerd? Probeer hem of haar dan de voordelen te laten zien van een betere financiële situatie. Neem de tijd om elkaars ideeën over geld uit te leggen, zo kun je een gezamenlijk doel stellen en beiden het uitgave patroon veranderen waar nodig. Communicatie tijdens het uitvoeren van je plan is belangrijk. Niet boos worden op elkaar als het even mis gaat en geef elkaar wat ruimte. Het heeft geen zin om elke cent van je partner te gaan bespreken. In grote lijnen moet je samen naar je doel werken. Wees Frank en Clair Underwood. 

Dan nog 1 ding. Niet scheiden. Naast dat je er emotioneel stuk van gaat is scheiden ontzettend slecht voor je portemonnee. Je moet alles verdelen, je ex wilt nog even vechten om het een en ander via een advocaat, je woonlasten gaan omhoog, misschien moet je de komende 15 jaar een deel van je salaris afstaan in de vorm van alimentatie, Porsche inleveren omdat ze de helft wil hebben, het vakantiehuisje in Zwitserland en ga zo maar door. Allemaal dingen die niet goed zijn voor je portemonnee. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s